Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A horda tagjai

 

Rudi érkezésekor a hordánk 9 tagból állt (5 hím és 4 nőstény). Mindegyikük más-más korú és vérmérsékletű egyéniség. Egyben megegyeztek ; imádták a majmot. 

Tulajdonképpen, a horda összetétele évekig változatlan volt. Jelenleg vannak olyan tagjai,

akik már kevesebb időt töltenek nálunk közös „kurkászással”. Ők idejük döntő többségét saját maguk alapította hordákban, töltik. Más vezért választottak maguknak és saját hordájuk új tagokkal történő feltöltésén fáradoznak. Mivel gyakran meglátogatnak ben- nünket, Rudival való viszonyuk változatlan. Akárcsak a természetben, a horda körül találhatók más állatfajok is. Közülük néhány kifejezetten barátja a majomnak. Őket nem bántja, velük nem gonoszkodik. A későbbiekben leírt humoros, bosszantó, fájó esetek döntő többsége a horda tagjaival történt meg. Fontosnak tartjuk röviden bemutatni a tagokat, mivel személyiségük szinte sugallja Rudi számára, kivel mit tehet meg.

Rezső; Általában nyugodt, de Rudi és a horda többi tagja néha kihozzák a béketűréséből. Kedvence az idők folyamán megtanította a fizikai fájdalmak majomhímekhez méltó elviselésére. Szereti a gyümölcsöt, és néha már előbb megszerzi az asztalról, mint a Rudi. Gondolkodására és reakcióidejére pozitív hatással van a majom jelenléte, mindkettő felgyorsult, amióta le kell győznie a „fogadott fiát”. A majommal való kapcsolata nem hullámzó, nem változik; állandóan rivalizálnak, és sokat verekszenek. Elképzelhetetlenek egymás nélkül, mert Rudi csak neki fogad szót. Érdekes, hogy egyedül csak a majom tartja a horda vezérének. Rudi jelenlétében nem lehet ellenkezni vele, mert az rögtön mellé áll, és együtt legyőzhetetlenek.

Gabi; Ő a legnyugodtabb a hordában. Rudi „nevelőanyja”. Mindig az ő nyakán csüngött és sokszor ki is szívta azt. 1,5 éves koráig mindenhova magával vitte. Képes olyan gyorsan elmosogatni, hogy a majomnak érkezése sincs megmártózni a mosogatóban.(Mert a kezdeti nehézségek ellenére imádja a vizet). Hallása élesedett, a konyhában magnózás közben meghallja, amikor a szobában a majom beleharap valamelyik növényébe. Rászokott arra, hogy a jellegzetesen női cuccokat elpakolja. Sminkelő felszerelését nem hagyja elől, mert a Rudi pillanatokon belül amortizálja a készletet. A körömlakklemosót is

elteszi, mert különben a majom megissza. Nehezen viseli, ha a Rudi a szárítóról a fürdőkádba dobálja a tiszta ruhákat, megkóstolja az öblítőt vagy a konyhaszekrényben fahéjas cukrot, keres. Főbenjáró bűnnek tekinti, amikor a majom megpróbálja a hűtőszekrényből kiszolgálni önmagát. A majom ma is szereti, de már problémát jelent, hogy nőnek született. Az utóbbi két évben begyűjtött néhány erős harapást és óvatosabb lett a „fiával” való törődése közben.

Timi; 18 éves volt, amikor Rudi hozzánk került. Sokszor az ő ölében aludt el. Kényeztette, kurkászta és sokat játszott vele. Mint a hordában mindenki ő is gyakran vitte sétálni. A táskáiban történő kotorászás Rudi kedvenc elfoglaltsága, mindig talál bennük valamit, amit a tüzetes vizsgálat ürügyén, dirib – darabra szed szét. Nagyon jóban voltak és vannak is, de a majom már tőle sem tűri el az akaratával való ellenszegülést. Nyáron naponta hoz jégkrémet kedvenc majmának. Jelenleg a horda „kültagja”. Ma 34 éves, és két lánya van. Saját hordával rendelkezik.

Robi; 17 éves korában élte meg, hogy családunk a majom kedvéért hordává alakult át. Ő a békesség és a játék kedvéért azonnal behódolt a majomnak. Kezdettől fogva szerette és kényeztette (csokival,üdítővel) Rudit. Neki soha nem fogadott szót. Amikor néhány órára elmentünk valahová és bezártuk a majmot akkor ő sajnálta. Annyira jóindulatú és naiv Rudival szemben, hogy az már bosszantó. A majom tudja ezt és ki is, használja, amikor csak lehetősége nyílik rá. Robi állatszeretete és naivsága miatt történtek bolondos esetek, melyekről a későbbiekben írunk. A majom gyakran bosszantja Robit, utazik a rádió-telefonjára.

Bárhol meglátja letéve akkor, ha komoly küzdelem árán is, de megszerzi. Ezen esetekben, nemes egyszerűséggel megszabadítja a készüléket az antennájától. Robi is elszenvedett néhány harapást, jelenleg a horda „kültagja”.

Gábor; Amikor, Rudi hozzánk került 15 éves volt. Már akkor is ritkán tartózkodott a horda felségterületén. Megélhetése érdekében évente 8 –10 hónapot külföldön tartózkodik. Rudi, kölyökkorában sem igazán fogadta el. Ivarérése után ez a helyzet még tovább romlott. Gábor rendszeresen bosszantotta a majmot, aki igyekezett törleszteni. Ennek nyomai jól láthatók Gábor kezein. Jelenleg ő is a horda „kültagja”.

Dugó ; 12 éves volt, amikor Rudi a „mostoha öccse” lett. Kezdetben nagyon jól megvoltak egymással. Azután Rudi kezdett erőszakosabbá válni. Dugó nem hódolt be neki. Talán, ezért, de őt gyakrabban harapta meg. Nem voltak nagy harapások, azonban Dugó hisztisen reagált rájuk. A majom ezzel bosszantani tudta.

Sajnos, Dugó is elkezdte a majom bosszantását, aminek az eredménye egy kiadós hara-pás lett. Jelenleg jól megvannak egymással, de nem feltétlenül keresik egymás társaságát. Rudi szemmel tartja, és hangosabb megnyilvánulásainál rendreutasítja.  Dugó nem szólhat senkihez emeltebb hangon, nem tehet senki felé gyors, agresszívnek látszó mozdulatot, mert a majom bemozdul a sértett védelmében. Nem tudja és nem is, akarja mérlegelni kinek, van igaza, mindig a Dugót támadja. Dugó mára, a horda kültagja. Egy fia és saját hordája van

Gaby; 10 évesen lett a Rudi egyik gondozója. Igyekezett anyja helyett, anyja lenni. Sétáltatta, öltöztette, altatta, kényeztette. Volt egy játék babakocsijuk, Rudi imádta, ha abban tologatták. Gaby is legalább olyan erős egyéniség, mint a majom, ebből adódtak aztán a „lányos” összeveszéseik. Rudi ivarérése után Gabyhoz is máshogy viszonyult. Jelenleg, mint minden nőstény ő is, Rudi háremébe, a horda megtűrt tagjai, közé tartozik, mint kültag.

Bianca; 8 évesen borzasztóan örült a majomnak. A Gaby, és ő együtt babáztak vele. Mindig sokkal nyugodtabb és türelmesebb volt a Rudihoz, mint a testvére. A mai napig is sokat kurkássza, simogatja. Rudi és ő nagyon jó barátságban vannak.

Ádám ; 10 éves volt, amikor Rudi hozzánk került. Ugyanúgy, ahogy leánytestvérei, nagyon sokat játszott a majommal. A mai napig imádja a majmot és az is az Ádámot. Mint, amilyen egy gyerek, harci játékoknál és apróbb harapásoknál durván bánt a Rudival. Hiába szóltunk rá ezért, azt mondta „Csak megvédem magam”. Valószínűleg ennek köszönhetően a vezéren kívül csak ő boldogul a majommal.

 

A hordán kívüli vagy annak perifériájára sorolt állatok, sokan voltak illetve vannak. Volt közöttük kutya, macska, papagáj, nyúl, leguán, viziagáma, óriáskígyó, ausztrál erszényes mókus, varánusz, krokodil, madárpók, skorpió, ezerlábú, dél-amerikai gyümölcsevő denevér, erdei fülesbagoly. Érdekes volt megfigyelni, hogyan viszonyult ezekhez a majom. Félelmet egyikkel szemben sem tanúsított, de tanult a velük történt találkozás kellemes vagy kellemetlen élményeiből. Van egy minden létező címet begyűjtött (Európa-, Világ győztes, Nemzetközi schampion stb.) Francia buldogunk. Gyönyörű, fekete-fehér foltos, úgy néz ki, mint a régi filmeken a cowboy lovak. Hét éves, Oroszországból származik, és 20 kiló. Schwarzenegger hasonmása buldogban. Szédületes izomzattal rendelkezik, a nőstény kutyák a lábai előtt hevernek.  Ő a horda másik kedvence ; „ Iván cár ”. Nos, Rudi és Iván már kétszer összecsapott, jelenleg elviselik egymás társaságát.

Fáni, egy csivava nőstény, súlya 1,25 kg., 14 éves. Szinte együtt nőtt fel a majommal. Egyike volt azon állatoknak, melyekhez a Rudi odabújt aludni. Az eltelt évek alatt, egy kicsit túlnőtte a kutyát és már régóta inkább a feje alá, szeretné alvásnál tenni. Ezt, természetesen a Fáni nem engedi, visítva fogait csattogtatva támadja a majmot, aki elmenekül előle. Bobó, 14 éves csivava kan, Fáni párja. Súlya, 1,40 kg. Állandóan harcban áll a majommal, de még nem volt sérüléssel járó konfliktusuk. Állandó hordatag még Micka, az ivartalanított, hófehér színű (volt) kandúr. 17 éves, Rudi régebben vele is

sokat aludt. A macska nagyon sok mindenre megtanította a majmot, aki jó tanítványnak bizonyult. Mostanra kapcsolatuk a majom állandó piszkálódásai miatt, távolságtartónak mondható.

Visszatérve a horda emberszabású tagjaira ; azt tapasztaljuk, hogy Gáboron és Dugón kívül a horda minden tagja megszerezte Rudi bizalmát és barátságát. Viszont ezek nem emberi értelemben értendők, hiszen az ember nem harapja meg a barátját vagy testvérét, nem kényszeríti azokra durván az akaratát. Ami mégis emberi a Rudi és a horda barátságában az az, hogy megosztjuk az élelmünket, ágyunkat és más javainkat. Az a bökkenő; ez csak a horda ember tagjainak a kötelessége a majommal szemben, mert Rudi semmit nem oszt meg senkivel, ami szerinte az övé.