Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kommunikáció

Mint, már írtuk; meggyőződésünk a Rudi érti, amit mondunk, vagy egymás között beszélünk. Ő, tehát megért minket. Nekünk kellett és kell folyamatosan megtanulnunk, mit jelentenek az arckifejezései, kezével tett mozdulatai, testtartása valamint különleges hangjelei.

Az arckifejezésén látni lehet pillanatnyi hangulatát. Ezek kiülnek az arcára. A sok „álarca” között van egy nyugodt, általános arckifejezése; amikor ez látható, akkor mindennel elégedett. Szemei normális nagyságúak, vonásai nyugodtak, homlokát, arcbőrét nem ráncolja, szőre fejére simuló. Ehhez az arckifejezéshez nyugodt testtartás párosul. Kissé előredűlve ül, lábai enyhén keresztbe vannak téve teste előtt, farka teste köré görbítve, ha valamilyen magas tárgyon ül, akkor a farka lelóg. Nyugodt testtartása még, ha valaminek nekidőlve ül, esetleg fekszik, és úgy figyeli a horda mozgását vagy tévét, néz közben. Szereti ülésnél a fejét nekitámasztani valaminek. Kedvenc testhelyzete; két lábát a teste előtt felteszi valamire és felsőtestével előredőlve, ráfekszik a lábaira. Nyugodt arckifejezésnél és a hozzátartozó bármely testtartásnál nyugodtan lehet zavarni, játékot kezdeményezni vele.

Félelmet vagy szorongást jelentő arckifejezésnél; szeme tágabbra nyílik, szája szorosan összezárt, pofáját enyhén csücsöríti, fejétől a szőr kissé elemelkedik. Ez olyankor látható, amikor; az épületben ütve fúróval fúrnak; vagy abbahagyják a fúrást majd bizonyos idő elteltével újra, kezdik, és hirtelen feldübörög a hangja; erősen kalapálnak; nagyon erős hangú motoros fűnyíró dolgozik a parkban. Ezeknél a hangoknál jelentkezik az ismertetett arckifejezés, majd attól függően, hogy szabadon vagy a ketrecében van, elkezd járkálni. Amennyiben szabadon van, hosszabb távolságot tesz meg. De, csak egyenes vonalban oda – vissza. Rövid idő elteltével leül valahova, vagy mellénk húzódik, arckifejezése megmarad. Esetleg morranó hangokat hallat. Valószínűleg, nem tetszését és tanácstalanságát fejezi ki, mert ismeretlenek a hangok, nem tudja mihez társítani őket. A zavaró hang megszűnéséig nem mozdul mellőlünk, a biztonságosnak ítélt helyéről. Amikor, mi fúrunk valamit a ketrecében, nem mindig akar kijönni, inkább visszahúzódik. Egy idő után, aztán előmerészkedik és figyeli lakóhelyének változásait.

Észrevehető, egy óvatos vagy gyanakvó arckifejezése is. Ennél, szeme kikerekedett, szája enyhén nyitva, orrlyukai tágultak. Olyankor látható, amikor számára ismeretlen dologgal szembesül. Például; ismeretlen kutyával találkozik, és nem tudja, számíthat – e annak támadására. Ő nem akar támadni, mert farka normál helyzetben van. Minden esetben szeretné leellenőrizni az ismeretlen ivarát. Akkor is ilyen arckifejezés látható, ha talál egy lyukat a földben. Nagyon óvatosan közelíti meg, izmai megfeszülnek, felkészült a menekülésre. Valamiért, tart az állatok által készített lyukaktól.

Haragos arckifejezésnél; szemei tágak; orrlyukai tovább tágulnak; szájában látszanak a fogak; homlokát ráncolja; fején feláll a szőr; mély torok-hangon figyelmeztet; egyhelyben, hátsóját kissé a talaj felé lenyomva áll vagy izgatottan fel – lejár, közben farkát néha függőleges helyzetbe állítja.

Agresszív arckifejezés és testtartás; szemei kikerekednek; homlokát, arcát erősen ráncolja ;fején és az egész testén feláll a szőr; testét felfújja; száját nyitva tartja, ínyét hátrahúzza, fogai fenyegetően villognak; nagyon erős és mély torokhangot hallat, gyors egymás-utánban; arca elvörösödik; hátsóját leteszi a földre, felsőtestét megemeli, támadásra kész; majd idegesen fel – alá járkál, de inkább pattog, mint egy gumilabda; farka állandóan függőleges helyzetben áll.

Ennyi mondjuk a mimikája és a testbeszéde. A felsoroltakon kívül vannak olyan mozgásvariációi, melyeket akkor lát- hatunk, ha jó kedvében van. Érzéseit jól láthatóan kinyilvánítja. Amikor valakit szeretni akar, odamegy ölébe, ül vagy átöleli a nyakát. Ha, nagyon szereti, szabályosan szájon csókolja. Ez problémát szokott okozni, mert a lányok:

„ Pfuj, Rudi, most ettél bogarat !„ felkiáltással rohannak fogat mosni.   Ezt a gyors lerázást a majom nem mindig veszi nyugodtan tudomásul, és megrendszabályozza a fiatal nőstényt.

Ellenszenvét is kimutatja. Valahányszor, számára éppen nem szimpatikus hordatag jelenik meg a szobában, figyelmezteti, hogy ne menjen hozzá közelebb vagy hagyja el a szobát. Érdemes a békés megoldást választani, mert állandóan figyeli a majom, keresi az alkalmat, hogy bajuszt akasszanak. Mindent, könnyen megérthetően jelez, jeleznek; inni akar, éhes, adjunk oda valamit vagy történetesen, hagyjuk békén. Csak figyelni kell, ennyi a titka, ha van egyáltalán titok a majom megértésében, tartásában. Értelmesek, a maguk módján érdekesen gondolkodnak vagy spekulálnak ? Ebben talán szerepe lehet az inger gazdag környezetnek, amely azért változik a gyerekek és barátaik jövés-menésével. Állandóan közöttünk vannak, sokat törődünk velük. Nincs idejük unatkozni. Egész nap nézhetik a tévét, amely állandóan be van kapcsolva.