Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Robi, Gábor és Rudi

Robi, Gábor, és Rudi.

 

Ma, már mindkettőjüktől feltétlen engedelmességet vár el. Igazán komoly harapást, sérülést egyiküknek sem okozott még. Enyhe vérzéssel, vagy megkéküléssel járó harapások, karmolások előfordulnak.

 

Az elmúlt hat év alatt Robi több időt töltött itthon, mint a Gábor. Ezért neki jobb kapcsolatot sikerült kialakítania a majommal. Ő az, aki megsajnálja, amikor néhány órára vagy egy napra bezárjuk, mert el kell mennünk hazulról.

 

Robi tavaly húsvétkor, a locsolást követően hazajött. Senki nem tartózkodott otthon. Természetesen a Rudi panaszkodott neki, azon a jellegzetesen „tutuzó” hangján, amely nála a bánat kifejezésének eszköze. A mi Robink megsajnálta, szétnézett, milyen csemegével tudná jobb kedvre deríteni fogadott testvérét.

 

Amikor összekészített számára egy salátából és gyümölcsökből álló vitamintálat, kinyitotta a ketrecét, hogy beadja a majomnak. A Rudi csak erre várt, kitárta az ajtót és jóakarója mellett kiszökött a ketrecből. Azonnal birtokba vette a konyhát, először vaníliás cukrot keresett és az összesnek feltépte a zacskóját, tartalmát, pedig részben megette vagy szétszórta. A vanília rúd darabkák is hasonlóan végezték. Majd megkezdte a konyhában található, dúsan futó növények kóstolgatását és indaként történő használatát. Robi tisztában volt vele, hogy nem fog boldogulni a majommal, ezért minden ajtót, amely az előszobából nyílt becsukott. Ezzel is csökkenteni kívánta az okozott kár mértékét. Az előszoba fogason található ruhákat, táskákat bedobálta a szobába. A majom ugyanis mindent kizsebel. Mire végzett ezen teendőivel, Rudi a cipőfűzők módszeres kifűzésénél tartott. Ilyen esetekben egy rangon alatta álló hímnek nem szabad megnyikkannia sem, mert jön a megtorlás. Az egyetlen megoldása volt a helyzetnek, hogy felhívta a vezért telefonon és beszámolt a történtekről. Az autóba ült és elindult haza. Közben hazaért az Ádám, és minden gond nélkül visszarakta a majmot ketrecébe. A vezért még félúton hazafelé elérték, és visszatérítették a húsvéti programjához.

 

Valamilyen nem ismert ok miatt a majom az Ádámnak is szót fogadott. Talán azért, mert ő sem félt tőle, mint az ezüsthátú. A majom harapásait is olyan jól tűrte, mint a vezér, és ezt a majom respektálta.

 

A Robit, utánozni szokta a majom. Észrevette, hogy amikor nincs berakva a kontakt-lencséje, tévénézés közben szeme sarkában hátrahúzza a bőrt, ezzel fókuszálja a látását. Ezt kipróbálhatta a majom is. Az első kísérleteit nem láttuk, de mostanában, amikor a távolba szeretne nézni, akkor előrehajol, és ő is hátrahúzza a szeme sarkában a bőrt. Rájött ennek a lényegére és az óta rendszeresen alkalmazza.

Mint mindenkit, a Robit is név szerint ismeri a majom. Amikor azt mondjuk:

„-Rudi, jön a Robi haza”, kimegy az ablakba lenéz, keresi a testvérét. Ha, nem látja, akkor a bejárati ajtót figyeli, mert tudja már bejött a kapun, és rögtön a lakásba ér. Első ténykedése, hogy a zsebeit átkutatja. Ajánlatos, egy szelet csokit (Balaton szelet) vagy Túró Rudit találnia rögtön a kutatás elején, mert abban az esetben elvonul a szerzeményével és nem kutat tovább. Robi, minden esetben így látogat haza, és a majom előre tudja eredményes lesz a személyi motozás.

 

Rendszeresen megtréfálja jóhiszemű bátyját. Parancsot nem fogad el tőle, azt sem tűri, hogy véleményezze cselekedetét. Előfordul, hogy együtt esznek. Egy esetben, túl voltak már az étkezésen és kivette Robi szájából a fogpiszkálót. Erre, az elég meggondolatlanul megkérdezte a majomtól.

„ -Megköszönni ki fogja?”

Rudi azonnal megköszönte. Hálájának és köszönetének jeléül homlokon harapta a Robit. Majd, hosszasan magyarázott valamit, a mély torok hangján. Gondoljuk, kioktatta az alantas hímet a majom hiearchia szabályairól. A seb nem volt sem nagy, sem mély, egy centiméter hosszú lehetett, az egyik szemfogát koccantotta oda Robi homlokához.

 

Szintén a Robival játszotta el a következőt; Egész nap a telefonjára utazott, azt próbálta megszerezni. Délutánra kigondolt egy zseniális taktikát. Elterelés képpen, az előszobában felakasztott dzsekijéhez ment, elkezdte annak módszeres átkutatását. Szerencséje volt, mert pénzt talált benne, és kasszát kezdett készíteni. Erre a Robi elindult felé szerette volna megakadályozni a kifosztást. A majom megvárta, amíg odaér, ekkor eldobott mindent a kezéből és berohant a szobába az őrizetlenül hagyott telefonért, amit meg is szerzett.

 

Szerencsénk volt, mert csak az antenna szenvedte meg némileg a majom technikusi ambícióinak megnyilvánulását. Egy kicsit megrágta, semmi több. Lenyűgöző volt viszont a taktikai érzéke, rájött a probléma megoldására és sikeresen alkalmazta is.

 

A Gábor, sokat tartózkodik külföldön, vagy hazai turnén van. Lényeg, a majom keveset látja. Talán kezdettől fogva a horda kültagjának tekinti. Amikor a Rudi kisebb volt, rendszeresen tanította breakelni, szaltózni, és különböző mutatványokra.

Elképzelhető, hogy ezek rontottak kettejük, amúgy sem ideális kapcsolatán. Szereti bosszantani a majmot, azután menekül előle. Később, pedig nem győz gazsulálni a Rudinak, az pedig nagyvonalúan elfogadja a felajánlott javakat. A jelenlegi időben, a majom nem fogadja el a hódolatát, legapróbb tettére is, amely nem nyeri, meg a tetszését megtámadná. Erre a megoldás; ha a Gábor otthon van, a majomra hám és hosszúpóráz kerül. Így amíg a Gábor nem lép be a hatósugarába tehetetlen vele szemben. Addig csak az erőfitogtató magatartás marad.

 

Egy ritkán előforduló esetben a Gábor otthon ebédelt. A majmot betettük a helyére, legyen béke az ebéd ideje alatt. Rántott csirkecomb, hasáb burgonyával, és uborkasaláta volt a napi menü. A tálalással, és az evéssel törődtünk, amikor a Gábor nagyon halk hangon megszólalt:

„-Anyu itt a majom!”

Valóban, Rudi ott volt a tányérja mellett és éppen egy csirkecombot vett ki magának. Azt követően az uborkasalátából kihalászta a fokhagymát. A Gábor tányérjában fél-kézzel úgy összekeverte a kaját, mint egy turmixgép.

„-Nagyon óvatosan állj fel és menj be a WC-be! Semmi felesleges mozdulat, meg se szólalj!” -hangzott az intelem.

Gábor beóvatoskodott tehát a WC-be. Eltelt egy kis idő, Rudi jóllakott, mindenből evett egy keveset, majd elhelyezkedett az ajtó mellett álló szobakerékpáron. Elképzelhető, hogy az extra kalóriákból szeretet volna még frissiben leadni néhányat. De, ez nem igaz. Várta, mikor jön ki a Gábor, a WC-ről. Időközben az ezüsthátú telefonon haza lett rendelve, természetesen a munkahelyéről. A várakozás egyhangúságát a majom azzal ütötte el, hogy szétrágta a kerékpár digitális rendszerét, az összes kapcsolódó vezetékkel együtt. Az abban található Energaizer elemtől megerősödve, az ajtó alsó szellőzőrácsát kiszedve, megpróbált bejutni a WC-ben kuksoló Gáborhoz. Mivel, ez nem sikerült egy kicsit lenyugodott, de változatlanul őrizte az ajtót. A helyzetnek a vezér megjelenése vetett végett.

„-Gyere alvezér, beteszlek a helyedre!” -felszólítással egyetemben, visszatette a majmot ketrecébe.

 

Szerintünk a majom sok esetben tanulékonyabb, mint a horda tagjai. Ha, mindenki betartja a szabályokat, nem történik semmi rendkívüli „esemény”. Ennek megértéséhez elég sok időnek el kellett telnie, de már mindenki tudja. Nem kell lenézni a majmot, az ő esetében nem jó a:

„-Mit akar ezzel a tíz kilójával? Megeszem szőröstől-bőröstől!” - duma.

Megvan a magához való esze és véleményünk szerint három - négy egyszerre támadó embert is képes legyőzni. Tiszteletben kell tartani vélt vagy valós jogait, akkor nincs vita. A hordában eddig eltöltött hat év alatt átvette a szokásokat, nem volt még egyetlen dühkitörése sem, bizonyos határok között féken tartja agresszivitását.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.