Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rudi mindent megért

Rudi, mindent megért

 

Megközelítőleg 1,5 éves lehetett a majom, amikor bizonyos jelekből arra következtettünk, hogy megérti, amit mondunk. Nem csak azt, amit neki szánunk, hanem azt is, amelyet egymás között beszélünk.

 

Sokszor előfordult, hogy a Rudi rosszalkodott a szobában, nem fogadott szót a jelenlévő gyerekek közül senkinek. Erre, a gyerekek egységesen kimentek a vezérnek szólni, (árulkodni) fegyelmezze meg a majmát. A vezér bement és helyre tette a csintalan állatot. Viszont, a legnagyobb meglepetésünkre a majom az árulkodó gyerek felé fordult, a szemébe nézett és mély torokhangon kerregett neki. Felfedeztük ezt a képességét - nem láthatta, nem hallhatta azt, hogy ki árulkodott rá, mégis tévedhetetlenül kiválasztotta a hordából azt, aki beárulta – és többször kipróbáltuk.

 

Olyan helyzeteket teremtettünk, hogy a gyerekek, és a majom nevelő anyja, mindannyian bent legyenek a szobában. Hagyták a Rudit rosszalkodni, majd együttesen kimentek a szobából. Egyikük a vezér fülébe súgta, mit csinált a majom. Ezután, közösen visszamentünk a szobába és a vezér megszidta a majmot. Hihetetlen, de a Rudi mindig arra a személyre nézet, és kerregett rá, aki beárulta. Nem lehetett becsapni. Kipróbáltuk ezt úgyis, hogy mindenki a földet nézte, vagy mindenki a majom szemébe nézett, esetleg egymás felé fordulva beszélgettek stb. Tévedhetetlenül megtalálta az árulóját. Figyelemre méltó, hogy a lányokra nem haragudott az árulkodásukért. A fiúkon viszont, még fél órával később is megpróbált bosszút állni.

 

Minden szavunkat megérti. Erre, egy télen történt példa. Hideg időben kedvenc tartózkodási helye a radiátor. Annak a tetején üldögél és nézi a havas tájat. Jelzi, ha ismerős állatot vagy embert lát az utcán. A felismeréssel egy időben adott hangból az is kiderül szereti e azt, akit lát, vagy esetleg ellenfelének tekinti. Egy délután a mi Rudink ült a radiátoron és éppen tévét nézett. Arról beszélgettünk, hogy előzőleg zoknik száradtak, a csövön, de el kellett onnan venni, mert őkegyelme megrágta őket. Azonban, két darab  leesve, ott maradt a radiátor alatt. Ezekre a szavakra a majom előre hajolt és lenézett a radiátor alá. Meglátta a zoknikat, lement értük és elkezdte a rágásukat.

Természetesen, ezt a képességét is sokszor kipróbáltuk. Például;

      „-Megint leszedett pár függönycsipeszt!”,- erre felnézett a függönyre.

„-Hol van a Bianca?” -kérdésre elindul és megkeresi a barátnőjét. Először az előszobában lévő ruhafogason, a ruhák mögött nézi meg. Azután, sorra benéz a többi szobába, konyhába, majd a WC. Következik. Ezután, a kád szélére felugorva belenéz, hátha az üres kádban bújt el. Ha sehol nem találta meg, legvégül az előszobai beépített szekrényeket vizsgálja át. Közben, nagyon óvatosan mozog, mert a Bianca váratlanul rátámadhat, és számol a támadásával. A sikeres keresés végén birkóznak pár percet és kezdik, előröl, de most:

„-Hol van az Ádám” - kérdésre indul a majom.

Ádámot gyerek korától kezdve „Nyikitának”, Dzsigidnek” is szólítjuk. Rudi bármelyik nevet hallja, tudja kiről, van szó.

 

Hím majom lévén imádja a női bugyikat. Amikor sikerül megszereznie egyet, azonnal lerágja róla a csipke szegélyt. Annak a bugyinak, már lőttek. Ugyanez a helyzet a melltartókkal is. Ebből következik, hogy a horda hölgytagjai törzsvásárlói kártyával rendelkeznek néhány áruház fehérnemű osztályán. A majom olyan sokszor hallotta, hogy:

„-Hol a bugyim Rudi?, -Mit csinálsz a melltartómmal?„ így volt alkalma megjegyezni e szavak jelentését.  Ezt kihasználva a vezér megtanította neki, hogy a

 „-Milyen bugyi van a nőstényen Rudi?” -kérdésre, odamegy az egyik nőstényhez és felemeli a szoknyáját. Szabályosan alánéz és hablatyol valamit a makákók nyelvén.

A „-Milyen melltartó van anyádon?” -kérdésre, annak ölébe mászik, blúzát elhúzza a testétől, fejét bedugva a blúzba, benyúl és megpróbálja kihúzni a melltartót a blúz alól. Ilyenkor nem szabad ellenkezni vele, mert megfegyelmezi az illető nőstényt. Amikor nevelőanyja mosogat és ő a ketrecben van, lemegy a talajra és benéz a szoknyája alá, szabályosan alákukkol.

Megérti, amikor a vezér azt mondja:

„-Anyád engem szeret!, Enyém a vezérnőstény!”.

Ráadásul, ha át is öleli közben, akkor ezzel féktelen haragra gerjeszti a majmot. Fiatalabb korában közénk ugrott és a vezért minden erejével tolta el a nevelő anyjától. Később, már az eset után, megharapta a nevelő anyját. Harapásai egyre erősebbé váltak, jelenleg nem lehet előtte a nevelőanyja szeretetére utaló megjegyzést tenni, mert először annak támad, majd a vezér ellen fordul. A vezér hazajövetelekor, mielőtt üdvözli a majom nevelő anyját, körbenéz, a Rudi látja e?

 

Nem bonyolódik feleslegesen harcba vele, mivel kemény ellenfél lett a majomból. Rudi esténként anyja ölében, annak nyakát átölelve sziesztázik. Nyáron, a melegben jól összeizzadnak. Ez nagyon kellemetlen, de nem lehet lerakni, mert azonnal komoly harapásokkal illeti a tőle megszabadulni akaró anyját. Meg kell várni, amíg saját elhatározásából ő hagyja ott.

Másik megoldás, ha valamilyen csemegével elcsalogatjuk. Ilyenkor, miután lejön anyja öléből, az egy rövid időre kimegy a szobából. Ezután, nem mászik újra az ölébe.

 

Érti a „Baba szerviz!” felszólítást. Ennek elhangzásakor Bianca és Ádám kezelésbe veszik. Közéjük vagy egyikük ölében hanyatt fekszik. Testvérei kitisztítják az orrát, a szemét, körme alól kiszedik a piszkot, kefélik a szőrét. Rudi emelgeti a kezeit, mikor, melyik hónalját keféljék. Orrának, vagy arcának simogatása közben elalszik. Végezetül jön a játék. Textilfestékes, mosható filccel, kifestik az arcát, kirúzsozzák a száját és kifestik a körmeit.

 

Ez utóbbi nehézkes, mert lenyalja a körömlakkot. Punk mintára befestik a szőrt, fejének tetején. A baba szerviz végére a majom úgy néz ki, mint egy hadiösvényre lépett „Írókéz” harcos, Cooper könyvéből. A dolgok tetőzéseképpen - ha, a majomnak jó kedve van -, ráadják valamelyik ingét, melyeket különben a horda varrt. Elébe teszik a tükröt, lásson csodát! A majom, miután belenézett a tükörbe, hátat fordít neki, mellét a földre téve felemeli a fenekét, és figyeli, hogyan reagál a tükör- állat. Miután nincs reakció, megnyalja tükörképét és benéz annak háta mögé. Miután, meggyőződött arról, hogy nincs másik majom, leül a tükör elé, és rövid ideig nézi magát.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Discomfort attempts space balances os relief: workers.

(arukacariu, 2019.05.20 20:16)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Buy Prednisone <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone 20 Mg</a> nmo.nzwa.monk.eoldal.hu.zet.da http://mewkid.net/buy-prednisone/

Symptoms stop, pads; preceding costs venous.

(toqusoma, 2019.05.20 18:31)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Buy Prednisone Online <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone 20 Mg</a> ydn.snsx.monk.eoldal.hu.cnp.sx http://mewkid.net/buy-prednisone/

sziasztok

(Tória, 2013.11.11 00:30)

Remélem az összes olvasó nevében,hogy minden ok veletek.Miért nincsenek új bejegyzések?szívesen olvasnánk rólatok még:)